Η Μονεμβασιά έχει καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια ως ένας από τους ρομαντικότερους ταξιδιωτικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Το μοναδική σκηνικό της βυζαντινής καστροπολιτείας σε συνδυασμό με τις ελκυστικές παραλίες και την όμορφη φύση της περιοχής προσελκύει μεγάλον αριθμό ζευγαριών όλους τους μήνες του έτους στο πλαίσιο μιας ρομαντικής απόδρασης.

Μάλιστα, είναι πολλά τα ζευγάρια από την Ελλάδα και το εξωτερικό που αποφασίζουν να παντρευτούν στη Μονεμβασιά. Οι γαμήλιες τελετές – όπως και οι πολυάριθμες βαπτίσεις – δεν περιορίζονται μόνο στις εκκλησίες του Κάστρου αλλά διεξάγονται και σε πολλούς από τους ιστορικούς και γραφικούς ναούς που βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλη την περιοχή. Επίσης προσφέρεται η δυνατότητα για την τέλεση πολιτικών γάμων σε ρομαντικές τοποθεσίες εντός και εκτός του Κάστρου.

Ακόμη μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ζευγαριών που επιλέγουν τη Μονεμβασιά για το γαμήλιο ταξίδι τους, είτε περνώντας όλες τις ημέρες του ταξιδιού στην περιοχή του Κάστρου είτε συνδυάζοντας τη Μονεμβασιά με άλλα ελκυστικά μέρη της Πελοποννήσου και τα κοντινά νησιά.