Ο Δήμος Μονεμβασιάς, θέλοντας να διευκολύνει τους επισκέπτες να γνωρίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα μια από τις πιο συναρπαστικές περιοχές της ηπειρωτικης Ελλάδας, έχει ετοιμάσει μια σειρά από προτεινόμενες διαδρομές.

Κάθε διαδρομή καλύπτει ένα ξεχωριστό διαμέρισμα του Δήμου και περιλαμβάνει τα σημαντικότερα αξιοθέατα και σημεία ενδιαφέροντος. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται πιο ενδιαφέρουσα και ευχάριστη η εξερεύνηση όλης της χερσονήσου, η οποία ξεκινά από τις κορφές του Πάρνωνα και το ειδυλλιακό Κυπαρίσσι στο βορρά και καταλήγει στο φημισμένο Ακρωτήρι Μαλέα στο νότο. Οι επισκέπτες αποκτούν επίσης τη σιγουριά ότι δεν έχουν παραλείψει κάποιο σημαντικό αξιοθέατο και μπορούν να γνωρίσουν σε βάθος την προικισμένη από τη φύση και την ιστορία γη μας.

Μελετώντας κανείς τις έξι προτεινόμενες διαδρομές, συνειδητοποιεί ότι δεν επαρκούν δύο-τρεις ημέρες για την πλήρη εξερεύνηση της περιοχής. Τα πολλά θέλγητρα του Δήμου Μονεμβασιάς μπορούν κάλλιστα να γεμίσουν επτά και πλέον ημέρες συναρπαστικών και αξιομνημόνευτων διακοπών. Σε αυτό συνηγορεί και ο ανεξάντλητος πλούτος σε παραλίες για όλα τα γούστα.

Όλες οι προτεινόμενες διαδρομές μπορούν να καλυφθούν άνετα στο πλαίσιο μιας ημερήσιας διαδρομής και περιλαμβάνουν επισκέψεις σε μέρη που είναι εύκολα προσβάσιμα. Μόνη εξαίρεση είναι η διαδρομή «Βάτικα 2» που περνάει από χωματόδρομο.

Επίσης μπορούν να γίνουν συνδυασμοί κάποιων διαδρομών. Στη δεξιά στήλη παρατίθενται οι σύνδεσμοι για τις αναλυτικές περιγραφές και των έξι προτεινόμενων διαδρομών.