Η βόρεια διαδρομή γνωρίζει στους επισκέπτες την περιοχή του Ζάρακα, μία από τις πιο απομονωμένες και αραιοκατοικημένες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Είναι σπουδαίο μέρος για εξερεύνηση της φύσης του Πάρνωνα και των απόκρημνων δαντελωτών ακτών με τις κρυμμένες παραλίες.

Η διαδρομή αρχίζει από τα ερείπια της Αρχαίας Επιδαύρου Λιμηράς. Τα λίγα απομεινάρια της αρχαίας ακρόπολης διηγούνται την ιστορία της πόλης που ήταν εκεί πριν 3 χιλιετίες.

Προτεινόμενη παραλία: Καστράκι

Επόμενη στάση είναι το μικρό χωριό και λιμάνι του Γέρακα. Τέλεια κρυμμένο στο γραφικό φιόρδ, αυτό το πολύ καλά προστατευμένο αγκυροβόλιο είναι δημοφιλές στους ιστιοπλόους που συχνά φτάνουν στο Γέρακα τους ζεστότερους μήνες του έτους. Όσοι ενδιαφέρονται για το παρελθόν του Γέρακα μπορούν να αναζητήσουν τα ερείπια του αρχαίου οικισμού του Ζάρακα.

Οδηγώντας βόρια προς τη Ρειχιά, υπάρχει παράκαμψη δεξιά προς το ιστορικό Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας – 19ος αιώνας.

Επόμενη στάση στη Ρειχιά, το κεφαλοχώρι της περιοχής. Διαθέτει λαογραφικό μουσείο και μερικά καλά διατηρημένα κτίρια, όπως το δημοτικό σχολείο, που αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα.

Προτεινόμενη παραλία: Βλυχάδα

Μία ενδιαφέρουσα στάση πιο βόρεια είναι στο βιολογικό οινοποιείο Δούκα στο Λαμπόκαμπο, ένα μέρος που μπορείτε να δοκιμάσετε και να αγοράσετε τοπικά κρασιά.

Καθώς η διαδρομή συνεχίζει προς το Κυπαρίσσι, το σκηνικό γίνεται πιο δραματικό. Βουνά καλυμμένα με δάση, απότομοι γκρεμοί και η επιβλητική θέα του Μυρτώου Πελάγους κυριαρχούν στο τοπίο γύρω από το Κυπαρρίσι, ένα γραφικό χωριό περικυκλωμένο από παραλίες, μεσαιωνικά κάστρα και μία πλαγιά ιδανική για αναρρίχηση. Αυτό το γαλήνιο μέρος είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για αυτούς που ζητούν απομόνωση και ησυχία.

Προτεινόμενη παραλία: Μεγάλη Άμμος

alt