Η περιοχή της Μονεμβασιάς αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους φίλους της θάλασσας και της φύσης. Είναι προικισμένη με πολλές και όμορφες παραλίες για όλα τα γούστα, καθώς σε όλη τη χερσόνησο – από τις απόκρυμνες πλαγιές του Πάρνωνα που καταλήγουν στη θάλασσα του Κυπαρισσίου μέχρι το Ακρωτήριο Μαλέα – υπάρχουν πολλές δεκάδες επιλογές για μπάνιο και θαλάσσιες δραστηριότητες.

Ιδίως οι φίλοι του windsurf και kitesurf θα βρουν στην περιοχή κάποια από τα καλύτερα σημεία στην Ελλάδα για να εξασκήσουν το αγαπημένο τους άθλημα. Η περιοχή προσφέρεται επίσης για καταδύσεις, διαθέτοντας μάλιστα δύο βυθισμένες αρχαίες πολιτείες – στην Πλύτρα και στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στο Παυλοπέτρι και την Πούντα – στις οποίες επιτρέπεται η κατάδυση μόνο με αναπνευστήρα.

Η πολυμορφία της ακτογραμμής, η ύπαρξη ασφαλών καταφυγίων, με πιο εντυπωσιακό το φιόρδ του Γέρακα, καθώς και τα αναρίθμητα σημεία ενδιαφέροντος στη στεριά καθιστούν το Δήμο Μονεμβασιάς προορισμό για όσους ασχολούνται με την Ιστιοπλοΐα. Ανάλογα με την εποχή του έτους και την κατεύθυνση των ανέμων, οι ιστιοπλόοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε εναλλακτικές διαδρομές τόσο από την πλευρά του Μυρτώου Πελάγους όσο και στο Λακωνικό Κόλπο.

Δεν θα ήταν υπερβολή να ονομάσει κανείς την περιοχή της Μονεμβασιάς ως τον παράδεισο της Πεζοπορίας. Από το βορρά μέχρι το νότο της χερσονήσου υπάρχουν δεκάδες διαδρομές, που συνδυάζουν το εντυπωσιακό ορεινό και παράκτιο σκηνικό της πελοποννησιακής φύσης, με γραφικούς οικισμούς και ιστορικά μνημεία από όλες τις εποχές.

Η Μονεμβασιά αποτελεί, εξάλλου, ένα από τα καταλληλότερα μέρη της χώρας για γεωλογικές εξερευνήσεις. Διάσπαρτα σε όλη την περιοχή υπάρχουν δεκάδες σπήλαια, ωστόσο αυτό που είναι εύκολα προσβάσιμο και εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους είναι το Σπήλαιο Καστανιάς. Επίσης μοναδικό στο είδος του είναι το Απολιθωμένο Δάσος στον Άγιο Νικόλαο Νεάπολης.

Οι επιλογές για τους λάτρεις της φύσης δεν σταματούν εδώ. Όσοι αρέσκονται στην Χλωρίδα και πανίδα θα γοητευτούν από όσα θα ανακαλύψουν στην περιοχή. Οι φίλοι της αναρρίχησης επίσης θα βρουν εδώ δύο από τα ελκυστικότερα πεδία της Ελλάδας κοντά στο Κυπαρίσσι και τον Άγιο Νικόλαο Νεάπολης.

alt   alt