Στις πολυάριθμες παραλίες του Δήμου Μονεμβασίας συγκαταλέγονται μερικά από τα καλύτερα windsurfing και kitesurfing spots της Ελλάδας. Πολλοί ξένοι γνωστοί windsurfers επισκέπτονται τις παραλίες κάθε χρόνο για να απολαύσουν τις συνθήκες.

Η ποικιλία των συνθηκών όσον αφορά την ποιότητα (κύμα, flat, chop), καθώς και το μεγάλο εύρος έντασης του ανέμου προσφέρουν διαφορετικά terrain που καλύπτουν τις ανάγκες κάθε αθλητή σύμφωνα με τις δεξιότητες και τις απαιτήσεις του. Ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου, οι παραλίες μετατρέπονται σε μαγευτικά playgrounds για τους λάτρεις αυτών των αθλημάτων, σε όλα τα επίπεδα.

Στα θετικά χαρακτηριστικά προστίθενται οι απέραντες αμμουδιές, αλλά και η θερμοκρασία του νερού, η οποία σχεδόν όλο το χρόνο παραμένει αρκετά υψηλή λόγω κλίματος και γεωγραφικής θέσης. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ρεύματα και πρέπει πάντα να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και να χρησιμοποιείται ο κατάλληλος εξοπλισμός.

Σχολές εκμάθησης windsurfing και kitesurfing, καθώς και καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού δεν υπάρχουν στην περιοχή. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν το δικό τους εξοπλισμό, σχετική εμπειρία και να γνωρίζουν και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.


Spots:

Παραλία Μάγγανου και Παραλία Πούντας
Η παραλία του Μάγγανου βρίσκεται κοντά στη Νεάπολη, σε απόσταση μικρότερη του ενός χλμ από το χωριό Αγ. Γεώργιος. Πρόσβαση υπάρχει από όλη την ακτογραμμή.

Απέραντη παραλία, ίσως η καλύτερη στην περιοχή για windsurfing με ΒΑ ανέμους (το γνωστό Μελτέμι), εντάσεων από 3 Bft μέχρι 9+ Bft. Προσοχή πρέπει να δίνεται στις μεγάλες εντάσεις, καθώς η πορεία είναι side shore με ελαφρά κλίση off, καθώς και στις extreme συνθήκες γιατί υπάρχουν ρεύματα. Στο Βοριά το terrain είναι από flat μέχρι αρκετά choppy (bump and jump), ανάλογα με την ένταση του ανέμου. Καθώς ο αέρας είναι ως επί το πλείστον στεριανός δεν δημιουργείται ιδιαίτερο κύμα και υπάρχει έντονο το φαινόμενο της «σπηλιάδας».

Για kitesurfing ενδείκνυται σε Δ, ΝΔ, και Ν ανέμους. Οι συνθήκες είναι αντίστοιχα side off, side shore και on shore. Σε αυτούς τους ανέμους έχουμε συνθήκες wave.

Γειτονική παραλία που συνορεύει με του Μάγγανου είναι η Παραλία της Πούντας, που βρίσκεται κοντά στην Ελαφόνησο, με εύκολη πρόσβαση. Φημίζεται για τα πράσινα νερά και την ψιλή άμμο, που θυμίζουν εξωτικές παραλίες.

Οι συνθήκες είναι παρόμοιες με της παραλίας του Μάγγανου. Μεταξύ Πούντας και Παυλοπετρίου έχουμε τις τέλειες συνθήκες στο ΒΑ άνεμο για windsurfing, σύμφωνα με τα λεγόμενα ενός πρωταθλητή. Μαγευτικό τοπίο, τέλειο flat και πράσινα νερά.
Για kitesurfing ενδείκνυται σε Δ, ΝΔ, και Ν ανέμους. Οι συνθήκες είναι αντίστοιχα side off, side shore και on shore. Σε αυτούς τους ανέμους έχουμε συνθήκες wave.
Προσοχή - Νότια από το Παυλοπέτρι είναι επικίνδυνα και απαγορεύεται η εξάσκηση windsurfing και kitesurfing.


Παραλία Πορί
Οι λάτρεις του windsurfing μπορούν να εκμεταλλευτούν τα καλοκαιρινά μελτέμια για να απολαύσουν το άθλημα στην παραλία Πορί στη Μονεμβάσια που προσφέρει ικανοποιητικές συνθήκες με ΒΑ και Α ανέμους. Με αυτούς τους ανέμους η πορεία είναι side on. Δεν ενδείκνυται για kitesurfing.


Παραλία Χαραχιάς
Βρίσκεται κοντά στο μαγευτικό χωριό Αρχάγγελος και ενδείκνυται περισσότερο για kitesurfing. Η παραλία προτείνεται μόνο για πολύ έμπειρους αναβάτες, καθώς υπάρχουν πολλά κύματα (με ύψος που μπορεί να φτάσει τα 3-4 μ.) και σε ορισμένα σημεία βράχια. Το σημείο είναι ιδανικό με Ν και ΝΔ ανέμους και η πορεία είναι on shore στον Ν και side on στον ΝΔ.

 

JGLOBAL_PRINT

 

JGLOBAL_PRINT

 

JGLOBAL_PRINT